هر هفته پژوهشهای جدیدی در حیطه سلامتی انجام میشود که نتایج آنها گاهاً متعارض با دانش و اطلاعات قبلی شما است. بنابراین در اینجا قرار است برخی از باورهای اشتباه درمورد سلامتی را مطرح نموده و از طریق آخرین یافتههای علم پزشکی و سلامتی پاسخهایی را برای آنها مطرح کنیم، پس با نارون مگ همراه باشید.
سوالاتی درباره سلامتی و پاسخ به آنها
۱- آیا نیاز به استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ وجود دارد؟
انجمن غذا و داروی آمریکا (FAD) که مسئولیت بررسی کیفیت کرمهای ضدآفتاب را نیز دارد درباره نوع کرم ضدآفتاب میگوید: عامل بسیار مهمی که درباره کرمهای ضدآفتاب وجود دارد آن است که بر روی آنها برچسب broad spectrum به معنی طیف وسیع وجود داشته باشد. این برچسب بدان معناست که این کرم ضدآفتاب در برابر اشعه فرابنفش A و B مقاوم است. بر این اساس، کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۱۵ که دارای برچسب فوق است از لحاظ سلامتی بسیار بهتر از کرم ضدآفتابی است که SPF بالای ۵۰ دارد اما فاقد برچسب broad spectrum است.
۲- آیا خوردن آجیل باعث چاقی میشود؟
آجیل باعث چاق شدن و افزایش وزن نمیشوند مگر اینکه شما روزانه چند کیلو آجیل بخورید! یک فنجان بادام تقریباً ۳٫۴ گرم چربی اشباع شده در خود دارد در حالیکه استاندارد سازمان غذا و داروی آمریکا برای سالم بودن غذا این است که کمتر از ۲ گرم چربی داشته باشد که به میزان کمی با این استاندارد تفاوت دارد. اما در کنار این، بادام و سایر آجیلها سرشار از انواع دیگر چربیها هستند که در کاهش کلسترل بسیار موثر و مفید هستند. آجیلها سرشار از چربی امگا ۳، پروتئین و فیبر هستند که برای سلامتی قلب بسیار مفید میباشند.
۳- آیا راه رفتن به اندازه دویدن مفید است؟
باید بگوییم راه رفتن به اندازه دویدن مفید است اما باید دید شما چه هدفی در سر دارید. اگر به دنبال سلامت قلب خود هستید، دویدن و راه رفتن هیچ تفاوتی ندارند. اگر به دنبال کاهش وزن خود هستید باید با شدت بیشتری ورزش کنید. طبق پژوهشهایی که انجام شده است محققان به این نتیجه دست یافتهاند که دویدن برای تقویت مفاصل مخصوصاً زانوها بسیار کمک کنندهتر از آن چیزی است که قبلاً گفته میشد.
۴- آیا قهوه سرطانزا است؟
سازمان بهداشت جهانی قهوه را به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز سرطان مثانه طبقهبندی نموده است، اما پژوهشها از این طبقهبندی حمایت نمیکنند. افراد بسیار زیادی در دنیا به صورت روزانه از قهوه استفاده میکنند و واقعیت این است که پژوهشگران در برخی از پژوهشهای خود حتی قهوه را به عنوان کاهش دهنده احتمال ابتلا به سرطان معرفی نمودهاند. درباره قهوه باورهای بیاساس دیگری نیز هست. به عنوان مثال برخی اعتقاد دارند خوردن قهوه احتمال بروز بیماریهای روانی در افراد را بیشتر میکند که چنین مسالهای واقعیت ندارد.
۵- آیا خمیر دندانهای سفید کننده بیش از خمیر دندانهای معمولی دندانها را سفید میکنند؟
وجود جرم در دندانها گاهاً برخی را ترغیب میکند تا به فکر راه میانبری باشند تا دندانها را سریعتر سفید کنند. چنین مسالهای برای برخی از کمپانیها فرصت این را ایجاد کرده است تا به درآمدزایی بپردازند. متاسفانه بر روی این خمیر دندانهای سفید کننده بعد از تولید برچسب «ثابت شده از لحاظ علمی» را قرار میدهند و به مشتریان این پیام را القا میکنند که کارکرد سفید کننده این خمیر دندان از لحاظ علمی ثابت شده است. بر اساس اعلام انجمن دندانپزشکی آمریکا، خمیر دندانهای سفید کننده ممکن است به صورت سطحی مقداری اثرگذار باشند، ولی در واقع برای سفید کردن دندانها نیازمند جرمگیری و سایر درمانها هستید. خمیر دندانهای سفید کننده در مقایسه با خمیر دندانهای عادی حتی میتوانند سمی باشند و مشکلات دندانها را در طولانی مدت بیشتر کنند.
۶- آیا خوردن تخم مرغ سطح کلسترول را افزایش میدهد؟
در سال ۲۰۱۵ دستورالعملهای سازمان غذایی آمریکا تخم مرغ را به عنوان ماده غذایی دانست که هرچند کلسترول بالایی دارد اما تاثیری در افزایش کلسترول خون ندارد.
۷- آیا تماشای تلویزیون چشمها را ضعیف میکند؟
براساس گزارشات انجمن چشم پزشکی آمریکا، نگاه کردن و خیره شدن به تلویزیونهای LCD و سایر مانیتورها در ضعیف شدن چشم اثری ندارند. این باور غلط شاید از آنجا نشات میگیرد که در سال ۱۹۶۰ تلویزیونهایی به بازار آمد که تابش نور در صفحه آنها با مشکلاتی همراه بود که میتوانست چشم را اذیت کنند. اگر احساس میکنید چشمهایتان به واسطه خیره شدن به صفحه تلویزیون، گوشی و یا لپ تاپ خسته شده است، میتوانید کمی چشمهایتان را بسته و استراحت کنید سپس ادامه دهید.